Op zaterdag 19 mei is architect Max van Huut 's middags van
13.00 tot 17.00 uur voor publiek aanwezig om hierover uitleg te geven.

 Gebouw Gasunie

Ongetwijfeld herinnert u zich nog wel dat zo'n kleine dertig jaar geleden in Amsterdam een gebouw werd opgeleverd dat zijn gelijke niet had in Nederland:  het hoofdkantoor van de Nederlandse Middenstand Bank.Tegenwoordig hebben we het over de ING, maar

het gebouw is hetzelfde. De tekeningen waren gemaakt door het Architectenbureau Ton Alberts dat onder leiding stond van  deze architect (1927-1999). Het typerende aan het gebouw was, dat Alberts gebruik maakte van het z.g. 'organisch bouwen', waarbij de mens als uitgangspunt wordt gezien en zijn/haar welzijn als doel van het bouwwerk. Het architectenbureau maakte gebruik van verschillende materialen en diverse kleuren. Rechte hoeken worden binnen zoveel mogelijk vermeden; in de natuur komen ze niet voor en de vrijere vorm hierdoor voorkomt uniformiteit en zorgt ervoor dat de mens veel dynamischer is. Plantengroei en (stromend) water zorgen zowel binnen als buiten voor een harmonisch geheel.
Naast Ton Alberts werkte ook architect Max van Huut (geb. 1947) mee aan het tot stand komen van het hoofdkantoor van de ING.
In 1987 werd Van Huut mededirecteur van het architectenbureau en samen met  Alberts ontwierp hij het hoofdgebouw van de gasunie in Groningen.
In 2007 kreeg dit gebouw de eerste plaats in de verkiezing van het mooiste gebouw aller tijden. Het ING hoofdkantoor kreeg de derde plaats.

Het bureau staat bekend in binnen- en buitenland. Architect Max van Huut werkte/werkt aan verschillende projecten, waaronder woningen, kantoren, scholen, kerken, theaters. Naast de al genoemde gebouwen heeft hij o.a. 'zorg gedragen' voor de Isala klinieken in Zwolle; ook het KPMG hoofdkantoor in Amstelveen, Museum ' De Buitenplaats' in Eelde en gebouwen van twee ministeries in La Defense in Parijs zijn van zijn hand.

In het logegebouw van de Odd Fellows aan de Herenwal 10 in Heerenveen is een expositie van foto's en tekeningen van de verschillende werken.
Op zaterdag 19 mei is architect Max van Huut 's middags van 1 tot 5 uur voor publiek aanwezig om hierover uitleg te geven.

Naast deze tentoonstelling is er een expositie van beeldend kunstenaar Patricia Sterke (1954). Zij en Max Huut  hebben wat hun werk betreft veel verwantschap: passie voor schoonheid, zowel in stad als in de natuur. Patricia Sterke legt haar waarneming daarvan vast  in beelden en hoopt daarmee de mens te verwonderen. Een divers geheel van schilderijen, foto's , beschilderde sjaals , interieurstoffen  en glaswerk.