Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

fredeshiem weekend 2019

In het weekend van 5 tot 7 april 2019 organiseerden we het jaarlijkse Fredeshiem weekend.

Van de 35 gasten heb ik er tien aan mogen melden, waarvan vijf uit Gorredijk omdat ik daar een enthousiaste netwerker ken. Alle gasten bezoek ik één of meermalen om zo een vertrouwensband te creëren. Een groot aantal gasten komen namelijk niet vaak hun huis uit door allerlei verschillende oorzaken.
Zo was er iemand bij:

  • wiens partner kort geleden was overleden,
  • wiens partner al zes jaar in een verpleeghuis woont
  • met een verslechterde gezondheid
  • met financiële problemen
  • met sociale problemen
  • of een combinatie van deze factoren

Ook dit jaar hadden zich weer voldoende chauffeurs aangemeld vanuit onze beide loges. Sommige gasten stonden al een uur voor het ophalen op de uitkijk, spannend om weg te gaan naar een weekend waar je (bijna) niemand kent. Aan ons team de opdracht om te zorgen dat al onze 35 gasten zich snel op hun gemak voelen.

Het enthousiaste optreden van Shantykoor de Odd Swallows, aangemoedigd door enkele van onze eigen zusteren/echtgenoten, bracht direct op vrijdagavond al een ongedwongen en gezellige sfeer. De toon is dan gezet en iedereen is nu wat gewend en kan ontspannen gaan slapen.

Het gehele weekend kunnen we beschikken over de grote ‘Hylkema’ recreatiezaal met naast liggend besloten terras. Als men niet op de eigen kamer wil verblijven is deze zaal en het terras een vaste ontmoetingsplek. Hier kunnen wij ook als 9-koppig Fredeshiem team gemakkelijk onze gasten voorzien van natje en droogje en ook vinden hier alle activiteiten plaats. Daarnaast is in de eetzaal een groot gedeelte speciaal voor onze groep afgeschermd. Hier kunnen we onze gasten toespreken en degenen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn helpen, in een wat intiemere sfeer. Leuk om te zien dat gaandeweg het weekend ook gasten elkaar gaan helpen.

Vanuit het hoofdgebouw sta je direct in het bos. Tijdens een wandeling in verschillende ‘snelheids’ groepjes onder begeleiding van onze teamleden is het ‘s morgens heerlijk om het voorjaar op te snuiven.

Door het grote succes van voorgaande jaren kozen we als team opnieuw voor een boottocht met de rondvaartboot van de familie Jongschaap in Kalenberg. Zij ontvangen ons altijd zeer gastvrij en hebben een rolstoellift aan boord. Twaalf Steenwijkse broederen stonden dan ook op zaterdagmiddag weer met hun auto’s klaar om onze gehele groep, langs allerlei leuke kleine weggetjes, naar Kalenberg te vervoeren.
Met een vriendelijk zonnetje is het varen door de Weerribben een mooie belevenis. Vanaf het bovendek kun je heel ver kijken, maar ook benedendeks is de omgeving nog goed te zien nu alles nog niet zo begroeid is. Pittoreske boerderijtjes, opgestapelde tot bossen gebonden riet en mooie vergezichten met een blik op het Giethoornse meer. In Blokzijl kreeg men nog een half uurtje de mogelijkheid het stadje te bekijken, waarna aan boord de koffie klaar stond met de plaatselijke lekkernij ‘Blokzijler blok’.

’s Avonds was er een optreden van artieste Ilse Horstman, die een aantal humorvolle sketches deed. Als Koningin Maxima deelde ze appeltjes van oranje uit, als schoonmaakster deed ze een act waarbij iedereen de slappe lach kreeg en na de pauze organiseerde ze een gezellige muziekbingo.

Op de zondag werden er oud-hollandse spelletjes gespeeld, waarvoor je punten kon behalen. Ook slechtzienden en mensen die slecht ter been zijn kunnen hieraan meedoen.
Hoe meer punten, hoe eerder je naar de prijzentafel kon gaan. Jullie doneren elk jaar hiervoor weer hele mooie prijzen en de spullen die overgebleven waren van vorig jaar heb ik ook erbij verzameld. Alles is zorgvuldig, zelfs op kleur uitgestald op grote schalen en platte manden en daarna verpakt in folie. Maar goed dat ik van mijn auto een soort bestelwagen kan maken, want hoe krijg je anders 20 pakketten netjes vervoerd? Erg leuk om onze gasten ermee te kunnen verrassen en … alle 20 pakketten waren zo weg.

Op vrijdagmiddag kwamen de Odd Fellow chauffeurs uit alle streken van Friesland en omgeving Steenwijk naar Fredeshiem met hun passagiers, onze gasten. Sommigen stapten wat aarzelend en verlegen het hoofdgebouw binnen. Gaandeweg het weekend zie je echter dat de mensen zich ontspannen. Als teamleden proberen wij met iedereen gesprekjes aan te knopen en mensen met elkaar in contact te brengen. Niemand voelt zich buitengesloten, daar wordt erg op gelet. Men voelt zich ‘gezien’. Mensen raken in gesprek met elkaar, (mail)adressen worden uitgewisseld, beginnende vriendschappen worden gesloten en er wordt veel gelachen.

Even weg uit de beslommeringen van alle dag, loskomen van zorgen en verdriet…dat lukt niet in een paar uurtjes, maar dat lukt wel tijdens een met zorg samengesteld weekend programma…dat is wat dit Fredeshiem weekend zo bijzonder maakt. Tien keer heb ik hieraan deel mogen nemen en tien keer was het ook voor mij een unieke belevenis, waardoor ik me trots voel Odd Fellow te zijn.

Inge Ottervanger

fredeshiem weekend odd fellowsfredeshiem weekende odd swallows

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl