marja havermans 10281

Marja Havermans over “Sterven als een Stoïcijn”.

 

Op woensdag 9 oktober 2024 om 20:00 heeft het Filosofisch café Heerenveen Marja Havermans als gast spreker.

Plaats: Odd Fellowhuis aan de Herenwal 10 in Heerenveen.

 

In haar bijdrage, gebaseerd op haar boek 'Sterven als een stoïcijn,' legt Marja een focus op het thema 'aanvaarden.' Eén van de principes van de stoïcijnse filosofie is immers dat je altijd een tweedeling kunt maken, in waarop je invloed hebt en in waarop je geen invloed hebt. Dat laatste moet je aanvaarden. 

De dood is een van de dingen waarop wij mensen geen invloed hebben: We moeten aanvaarden dat we sterfelijk zijn. Dit wordt concreter als je de dood echt aangezegd krijgt en als het nog hooguit maanden zal duren tot je einde daar is. Dit voorbeeld, de aangekondigde dood van haar man, gebruikt Marja als illustratie van wat 'aanvaarden' in de praktijk kan betekenen. Want het klinkt misschien eenvoudig, maar hoe ziet het stoïcijnse aanvaarden eruit als het 'echt' wordt, als de dood daadwerkelijk nadert?

Bij het vertellen van haar verhaal, gebruikt Marja thema's en citaten uit de stoïcijnse filosofie. Zoals het stoïcijnse principe van het inzetten van je verstand bij het omgaan met emoties. En ook hoe de stoïcijnse deugden kunnen helpen om het lot te aanvaarden. Tot slot gaat het ook over waardig sterven en hoe aanvaarding helpt bij het vinden van gemoedsrust.    

Over Marja Havermans

Marja Havermans is filosoof en schrijver. Ze begeleidt socratische gesprekken over levensvragen vaak met ouderen.

Ze geeft trainingen 'Rapporteren en reflecteren in de zorg' en verzorgt presentaties en workshops over de stoïcijnse levensfilosofie. Daarnaast is ze actief als vrijwilliger in de palliatieve thuiszorg.  

Heb je belangstelling om bij deze lezing aanwezig te zijn?

 

Geef je dan op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder de vermelding: lezing 9 oktober 2024

Graag ook het aantal personen vermelden.