Op 13 december 2017 zetten we ons vierde seizoen voort met een lezing van

Petra Bolhuis

Zij zal spreken over

Hannah Arendt

Drs. Petra Bolhuis (en haar partner drs. Theo Meereboer) studeerden filosofie aan de RUG. Zij geven ook hun colleges bij de Senioren Academie gezamenlijk. De mens en het menselijk gedrag in de samenleving staan centraal in de cursussen van dit filosofen-echtpaar. Bolhuis en Meereboer zijn al vele jaren als docent bij de Senioren Academie en diverse andere hovo-instellingen in Nederland werkzaam. 

Op hun eigen website schrijven zij over zichzelf:

Al ruim 15 jaar werken wij samen aan de relatie tussen filosofie en praktijk. We hebben onze studie filosofie afgerond met een gezamenlijke scriptie over Hannah Arendt en Michel Foucault, genaamd De vrije productie en zijn daarna gestart met een filosofische praktijk. Dat was in die dagen nog bijna een contradictio in terminis, maar vandaag de dag heeft de filosofie definitief de ivoren torens verlaten. Daarmee is de filosofie terug bij haar wortels. In die klassieke wereld waar de wortels van de westerse filosofie liggen was filosofie het praten met elkaar van (vrije) mannen over het goede leven. Die kleine groep elite kon zich vrijmaken van nut en noodzaak en kon zich daarom bezig gaan houden met het goede leven. Vandaag de dag zijn we allemaal, tenminste delen van ons leven in diezelfde vrije positie en lopen we dus ook aan tegen vragen die daar in de klassieke tijd voor het eerst gesteld werden; wat is de plek van de mens in het geheel, waar worden we gelukkig van, wat zouden we moeten doen met onze talenten? Vrijheid bleek een niet geringe opgave en vandaag de dag geldt dat voor veel mensen. Dat is ook de reden dat wij, dankbaar gebruikmakend van de academische filosofie, de relatie tussen denken en doen centraal stellen. Dat vindt op allerlei manieren plaats en is ook de basis van ons eigen leven.

 

Sinds het seizoen 2014 - 2015 wordt er in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen van tijd tot tijd een Filosofisch Café georganiseerd. Na een lezing over een filosofisch onderwerp volgt na de pauze een discussie. De bijeenkomsten beginnen doorgaans om 20.00 uur en zijn om 22.00 afgelopen.

De bijeenkomsten zijn zowel voor leden als voor niet-leden.

De bijeenkomsten voor het seizoen 2017 - 2018 (waren/)zijn op

  • 11 oktober 2017 (Ronald Hünneman over het wezen van de mens en andere onzinnige theorien)
  • 13 december 2017 (Petra Bolhuis over Hannah Ahrend)
  • 14 februari 2018 (Bastiaan Rijpkema over Weerbare democratie) en
  • 11 april 2018 (Henk Manschot over Waarheide en duurzaamheid)

De bijeenkomsten voor het seizoen 2016 - 2017 waren op

  • 12 oktober 2016 (Erno Eskens)
  • 14 december 2016 (Hans Achterhuis)
  • 8 februari 2017 (Miriam van Reijen) en
  • 12 april 2017 (Sybe Schaap)

De bijeenkomsten voor het seizoen 2015 - 2016 waren op

  • 14 oktober 2015 (Pieter Boele van Hensbroek)
  • 9 december 2015 (Frits Meijering)
  • 10 februari 2016 (Ronald Hünneman) en
  • 13 april 2016 (Stine Jensen)

Vanwege de beperkte ruimte is er een maximaal aantal deelnemers. U dient zich daarom per mail aan te melden via:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

U ontvangt dan nader bericht of er nog voldoende plaats is.

Entree is € 7,50 incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.

De werkgroep Filosofisch Café Heerenveen bestaat uit: Jan Hoogland (Heerenveen 0513 633940), Reg Leenes (Oudehorne), Rita Sinnema (Joure), Paul Tiggeler (Grou), Arie Westmaas (Heerenveen) en Janny Zwier (Joure). Initiatiefnemer en drijvende kracht achter de eerste filosofische café's was Adry de Jong (1943-2015)

Andere Filosofische Café's in de omgeving zijn in Sneek en Drachten.