Voor foto's expositie: Fotogalerie - Exposities

Mijn naam is Henny Ottervanger en ik vind het geweldig leuk om in het logegebouw in Heerenveen te exposeren. Graag wil ik hier wat vertellen over mijn hobby schilderen. Niet over de schilderijen zelf want die moeten maar voor zichzelf spreken. Nee, …. hoe komt een mens er toe om te gaan schilderen?

Mijn man en ik waren klussers, dat was een uitvloeisel van de oorlog, en wij verbouwden samen diverse huizen. Toen wij rond de 70 jaar oud waren, wilden we dat niet meer en ben ik begonnen met schilderen. Daarvoor had ik nog nooit een kwast aangeraakt behalve om mijn huis te schilderen. In Kuinre gaf ik mij op voor een schildercursus bij Henk de Jong, een professioneel kunstschilder. Al gauw ontdekte Henk dat ik een goede tekenvaardigheid bezat en dat was voor mij het startschot voor een heerlijke hobby. Vanaf dat moment tekende en schilderde ik alles wat los en vast zat. Het werd een pure ontdekkingstocht.

Tijdens mijn vakanties met de caravan in Frankrijk samen met mijn man Hans gingen alle schilders attributen mee. Terwijl Hans ging jeu-de-boulen of lezen, vermaakte ik me met tekenen en schilderen, heerlijk!  We zaten soms zomaar ergens op een heuvel met uitzicht op een prachtig dal of ik zette mijn stoel midden in de rivier de Cèze bij Goudarques. 

Schilderen is ook het toepassen van verschillende technieken, het spelen met licht en donker, materiaal kennis, en nog veel meer. Hoe je een bepaalde sfeer kunt creëren en hoe krijg je het voor elkaar om op een plat vlak een ronde boomstam te tekenen. Zo ontdek je gaandeweg dat je anders naar de dingen om je heen gaat kijken, want het begint met kijken.

Ik ben een groot liefhebber van de natuur en dat zie je ook in mijn werk terug. Ook na het overlijden van Hans putte ik veel troost uit mijn schilder hobby. Samen met een vriendin heb ik vele malen genoten van vakanties op Texel, waar we allebei met onze schildersezels in de duinen ons terugtrokken. Inmiddels ben ik 91 jaar en volg nog steeds met veel plezier twee schildercursussen. Elke zomer komen mijn schildervrienden bij mij in de tuin schilderen en hebben we een hele gezellige dag.

Zo zie je maar……voor het starten van een nieuwe hobby ben je nooit te oud en ook al denk je dat je geen aanleg hebt, probeer het maar eens. Ik kan het iedereen aanbevelen.