bles dairies excursie odd fellows 2

Op 24 maart maken een aantal leden van de Iris Rebekkahloge en van de Johan Willem Frisologe kennis met het bedrijf waar Odd Fellow Wytze Heida al bijna 20 jaar werkzaam is.

Gelokt door de enthousiaste uitnodiging van Wytze laten zij zich rondleiden en vertellen wat het bedrijf Bles Dairies nou zo bijzonder maakt. Is dat inderdaad hun visie, die als volgt op hun webite omschreven staat: ‘Wij geloven dat gezonde en gelukkige koeien gezonde melk produceren die bijdraagt aan de gezondheid van de bevolking’? En hoe maken ze die dan concreet?

Na een hartelijk welkom en een korte inleiding door Wytze volgt er een ‘charme offensief’: pas geboren kalfjes in hun buitenhok. Deze prille wezens zouden zelfs   een stenen hart verwarmen. Wytze vertelt over de bewuste keuzes die het bedrijf maakt voor de eerste weken van het leven van deze nieuwe wereldbewoners. De ontdekkingsreis gaat vervolgens naar de hal waar de volwassen koeien staan. Er volgt veel informatie over het belang van aan de behoefte van de koeien aangepast veevoer, de inrichting van de stal en het verband tussen een gezonde, gelukkige koe en een goede melkproductie. Natuurlijk is er gelegenheid om de melkrobot te bekijken en enkele ‘dames van de melkproductie’ werken fantastisch mee door zich juist op dat moment te laten melken. Na een ‘rondje buitenom’, langs onder meer het kuilvoer, waarbij de stevige wind haast de haren van ons hoofd waait (op het vlakke Friese platteland heeft de wind nu eenmaal vrij spel), is er in de lekker warme bezoekersruimte lekker warme koffie en volop ruimte voor vragen. Omdat de verschillende deelnemers op verschillende manieren in het leven staan, zijn de vragen heel divers. Dit schept, samen met de duidelijke antwoorden van Wytze, een brede kijk op een melkveebedrijf. Zo leren we, geheel in lijn met de visie van de Odd Fellows, van elkaar. Aan het eind van de ochtend plukken we de strootjes van onze jas en gaan we een hele ervaring rijker weer naar huis.

    

 

fotos excursie 3

 

fotos excursie 1

fotos excursie 2

fotos excursie 4

fotos excursie 5