Janita Baron
Janita Baron

Kunsthistorica Janita Baron zal op woensdag 30 november een lezing houden over beeldende kunst. De lezing geeft een chronologisch beeld van het landschap in de beeldende kunst van 1300-nu. We gaan samen interactief en hardop kijken om te ontdekken hoe het landschap verandert.


Janita Baron is geeft al ruim 10 jaar les, lezingen en cursussen om samen een nieuwe blik op (moderne) kunst te krijgen. Daarnaast is ze freelance schrijfster voor onder andere GrootHeerenveen en andere tijdschriften. Kunst is haar leven, en dat deelt ze graag.

De weg naar het abstracte landschap Hoe is het landschap door de eeuwen weergegeven in de schilderkunst? De lezing begint bij de Italiaan Giotto, die probeert om mensen in een (landschappelijke) ruimte te plaatsen. Kunstenaars na hem worden er steeds beter in. Sterker nog, op een gegeven moment verdwijnt de mens (bijna) volledig uit de schilderijen en draait het alleen nog om het landschap. Prachtige landschappen die ons laten wegdromen. Zo komen we terecht in de moderne tijd waarin het landschap zelfs abstract weergegeven gaat worden. Herkennen we het nog als een landschap?
Uiteindelijk komen we in de afgelopen decennia terecht. Samen gaan we kijken naar kunstenaars die aan de slag gaan in het landschap én met klimaatissues. Wat kan de kunst hieraan bijdragen?