filosofisch cafe

Sinds het seizoen 2014 - 2015 wordt er in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen van tijd tot tijd een Filosofisch Café georganiseerd. Na een lezing over een filosofisch onderwerp volgt na de pauze een discussie. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en zijn om 22.00 afgelopen. De bijeenkomsten zijn zowel voor leden als voor niet-leden.

Het 4e Filosofisch Café vindt plaats op 8 april a.s. Dan zal Prof.dr. Sybe Schaap, filosoof en Eerste Kamerlid, spreken over "Waarheid en politiek". Deze lezing staat tevens in het kader van de week van de Odd Fellows 2015. 

Eén van de kerndoelstellingen van de Odd Fellows is "zoeken naar waarheid". Om te spreken over waarheid en politiek moeten we het eerst eens zijn wat onder beide begrippen kan worden verstaan. Het aantal omschrijvingen is namelijk enorm. 

Toch een eerste, korte suggestie:

Waarheid is het zoeken naar overeenstemming tussen een bewering (of theorie) en de feiten (dus wat het geval is).

Politiek is het bijdragen aan de inrichting van het publieke domein van de samenleving (al dan niet democratisch). 

Waarheid en politiek weerspiegelen twee van de filosofische hoofdvragen die de filosoof Kant heeft gesteld:

‘Wat kan ik weten’ en ‘Wat moet ik doen’.

Om politiek te bedrijven, moet je voor alles weten of willen weten hoe je wereld er uit ziet, dus wat er aan de hand is.

Het is onvoorstelbaar hoe in de politiek vooroordelen en wensdromen vooraf gaan aan de vraag naar de feiten.

Erger nog is het niet eens willen weten hoe het met de feitelijke realiteit gesteld is, dit al dan niet geleid door ideologieën.

Hierover zullen deze avond voorbeelden uit de politieke praktijk  worden gegeven, evenals een poging dit te verklaren.

En dan zal uiteraard op de vraag worden ingegaan of en hoe waarheid en politiek bijeen kunnen komen.

 

Sybe Schaap studeerde aan de Hogere Landbouwschool (in 1967 afgestudeerd) en later sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit (in 1973 afgestudeerd). Hij promoveerde tot doctor in de filosofie in 1993. Hij is politiek actief sinds 1980 aanvankelijk voor D66 en later voor de VVD. Hij is jarenlang dijkgraaf van verschillende waterschappen geweest en onder meer voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Hij vervulde een gastdocentschap in de filosofie aan de Universiteit van Praag en is momenteel hoogleraar in Delft en Wageningen. Van zijn hand zijn een aantal publicties waaronder: Het rancuneuze gif, de opmars van het onbehagen (2012). 

Sinds 2007 heeft Sybe Schaap zitting in de Eerste Kamer voor de VVD. 

Vanwege de beperkte ruimte is er een maximaal aantal deelnemers. U dient zich daarom per mail aan te melden via:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

U ontvangt dan nader bericht of er nog voldoende plaats is.

Entree is € 6,50 incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.

De werkgroep Filosofisch Café Heerenveen bestaat uit: Jan Hoogland (Heerenveen 0513 633940), Adry de Jong (Heerenveen), Reg Leenes (Oudehorne), Rita Sinnema (Joure), Paul Tiggeler (Grou), Arie Westmaas (Heerenveen) en Janny Zwier (Joure)

Als er genoeg belangstelling voor is wordt een cursus filosofie georganiseerd. U kunt zich opgeven bij de werkgroepleden met de FCH badge.