Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.”
De toekomst behoort aan hen die in de schoonheid van hun dromen geloven.
Prachtige woorden van een prachtige vrouw:  Eleanor Roosevelt.

Een vrouw die sterk tot onze verbeelding spreekt, alleen al om het feit dat ook zij lid was van onze Orde.  Mede Rebekkah, mede Zuster.
In  “Women of the World” en vrij naar Chris Muyres, wil ik graag de dingen die we altijd al wilden weten, met jullie delen.

Eleanor Roosevelt, (1884 – 1962) had een ongelukkige jeugd, werd bedrogen door haar man, had een controlfreak als schoonmoeder en leed aan depressies, maar toch werd zij één van de meest geliefde en inspirerende vrouwen van de vorige eeuw.
Eleanors vader, Elliot Roosevelt Sr. Was de jongere broer van Theodore Roosevelt, president van Amerika van 1901 – 1909 een verre neef van haar man.
Eleanors man heette Franklin Delano Roosevelt, Hij was president van 1933 tot 1945.
In 1918 ontdekte Eleanor, na dertien jaar huwelijk en zes kinderen, dat haar man een affaire had met haar personal assistant Lucy Mercer. Ze dwong Franklin ermee te stoppen, maar besefte toen ook dat ze zélf verantwoordelijk was voor haar eigen geluk. Ze werd veel aktiever, ging functies vervullen in de democratische partij en bij liefdadigheidsinstellingen. Én ze begon zelf affaires.

Haar moeder, die al op haar achtste overleed, noemde de kleine Eleanor “granny”,  omdat ze zich zo ouwelijk gedroeg. De relatie met haar dominante schoonmoeder was slecht. Maar de rest van Amerika waardeerde haar wél, omdat ze zo puur en integer was en continu streed tegen sociale ongelijkheid, discriminatie en racisme.

Nadat haar man in 1921 verlamd was geraakt aan zijn benen, ging de intelligente Eleanor zich intensief met zijn politieke carrière bezighouden, met als resultaat, dat zij in 1933 First Lady werd. Zíj was de eerste presidentsvrouw die persconferenties gaf, in de publiciteit trad en haar mening uitte.
Dat deed ze bij voorbeeld in haar dagelijkse krantencolumn My Day, die ze van 1936 tot 1962 schreef.

Toen Franklin in 1945 stierf, was ze niet bij hem. Tot haar afschuw bleek achteraf, dat Lucy Mercer wél naast zijn bed stond. Ná Lucy had haar man nóg een paar affaires gehad, maar Eleanor zelf ook. Om te beginnen met een vrouw: journaliste Lorena Hickok. Bij haar inauguratie als First Lady droeg Eleanor een saffieren ring van “Hick darling”. Later had ze een affaire met haar twaalf jaar jongere bodyguard, een bokskampioen.

In 1946 werd Eleanor Roosevelt de eerste voorzitter van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. In die hoedanigheid was ze één van de grondleggers van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

“Doe elke dag één ding, waar je bang voor bent”. was een motto van Eleanor Roosevelt. Toch was er één ding dat ze niet aan durfde: de eerste vrouwelijke president van Amerika worden, hoewel haar is gevraagd zich kandidaat te stellen.


 

 

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl