Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

all you need is love odd fellows 250All You Need Is Love.

Voordat we het nieuw jaar goed en wel beginnen wil ik toch nog even terug naar het afgelopen jaar en wel naar een herinnering.
Zusters, broederen en gasten ik weet niet of u het destijds heeft opgemerkt of dat het langs u is gegaan. Maar op 25 juni 2017 j.l. was het exact 50 jaar geleden dat John Lennon “All
you need is love” zong.

Ik was destijds 15 jaar toen op die 25ste juni in 1967 400 miljoen mensen wereldwijd met mij getuige waren van deze boodschap van de liefde die via de eerste satelliet uitzending in de geschiedenis ten gehore werd gebracht. Er wordt verteld dat er tijdens de uitzending in steden geen enkele misdaad werd gemeld. Iedereen zat aan de buis gekluisterd en hoorde een statement dat we allemaal deep down herkennen als de ultieme waarheid: liefde is het antwoord op alle vragen, iets wat wij als Odd Felows al bijna 200 honderd jaar in onze vaandel meedragen

 

Je kunt je voorstellen hoe gespannen The Beatles waren. De uitzending begon 40 seconden eerder dan gepland, waardoor producer George Martin snel een fles whisky om de zenuwen in bedwang te houden onder de tafel moest werken. In de zaal zaten destijds prominente vrienden van the fab four onder wie Mick Jagger, Eric Clapton en Marianne Faithfull die het refrein uit volle borst meezongen. De golf van liefde die op dat moment over de wereld spoelde, luidde het hoogtepunt in van de hippiebeweging.

De zomer die volgde, ging de geschiedenisboeken in als de “Summer of Love´, de meesten ons kunnen zich die tijd vast nog wel herinneren. De hippies zetten de wereld op z’n kop. Bijna alle heilige huisjes werden omver geschopt en voor het eerst in lange tijd keerden humor, speelsheid, plezier en kleur terug in het publieke leven.
Waarden die wij inmiddels als normaal beschouwden, ontstonden in deze tijd: Gelijkheid van man en vrouw, vrijheid van meningsuiting, zorg voor de natuur, tolerantie, de kracht van diversiteit, seksuele vrijheid en spirituele ontwikkelingen. Niet alleen aan de westkust van Amerika ontstonden een “Love & Peace movement”, ook in Europa sloeg de flowerpower beweging aan. Met Amsterdam als trotse hippie hoofdstad! De geest van waaruit de hippies handelden, greep terug op waarden die typisch Nederlands zijn en ons tot gidsland maakten: tolerantie, eigenzinnigheid, creativiteit en praktisch idealisme. Inmiddels zijn we vijftig jaar verder. De zestiger jaren zijn allang voorbij, maar het is nog steeds actueel: all you need is love.

De revolutionaire wind die in de sixties over de wereld waaide, kan ons inspireren tot een nieuwe beweging die niet vanuit angst handelt ( meer muren, meer wetten, minder buitenlanders), maar kiest voor universele waarden die ons als mensheid aan elkaar verbinden en waarvan liefde de basis is.
Odd Fellows en Rebekkah’s beschouwen de wereld al als één land en met alle volkeren als hun bewoners en wij spreken graag met de taal van de liefde. Voor het komend jaar wens ik u vooral veel gezondheid en liefde toe, want het is de gezondheid die de basis vormt voor de liefde die bruggen slaat naar een vrediger wereld.


Trouwens The Beatles zouden het als Odd Fellows zeker niet slecht hebben gedaan, en als ik had mogen mee kiezen voor een nieuw Odd Fellow lied dan was “All you need is love” mijn keuze geweest. Misschien is het een idee om tijdens een na zittingen eens een love-in te organiseren en broederen natuurlijk wel met de Rebekkah’s erbij.

En dit alles volgens onze drie schakels; in vriendschap, liefde en waarheid.

 

Slotwoord van Jan de Vos bij de gezamenlijke nieuwjaarszitting.

 

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl