Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Muziek: Norah Jones - Summertime
 
Wat heeft u van de zomer gedaan, mevrouw?, vraagt één van mijn coachleerlingen na ons weerzien in de eerste schoolweek. Lachend antwoord ik dat ik gewoon in Friesland ben gebleven. Ter&Ter ‘as usual’. Oh ja, Terschelling en Terherne, toch mevrouw? Ik beaam dat. Terschelling met mijn ouwe, getrouwe campingvrienden en Terherne & zeilboot met manlief.
P kijkt me meewarig aan. Tsssss, niet eens naar het buitenland? Hij is met zijn pa 2 weken in Frankrijk geweest en daarna nog weekje met moeders naar GranCanaria. M knikt echter enthousiast. Haar Pake & Beppe hebben ook een bootje en daarmee zijn ze met zijn allen een weekje weggeweest in de bouwvak. Zachtjes zegt R dat ze ook weg zijn geweest in de vakantie, naar Walibi. Maar Mem had zelf wel broodjes en drinken mee hoor mevrouw. En, hoe top, ze zijn zelfs nog langs de MacD geweest op de terugweg, met de auto van buurman. Boerenzoon A meldt dat ze het druk hebben gehad. Maaien, schudden, hakselen en kuilen. De 4e snee al, mevrouw. Hij glundert er over. In de herfst gaan ze een lang weekend weg naar Drenthe. En J????? Mijn licht-autistische J is in de Eifel op een camping geweest, wel leuk hoor, maar anders dan anders èn geen vrienden, mevrouw, en dan game ik maar steeds. School is best fijn hoor.
Elk jaar, na de zomer, of eigenlijk na willekeurig elke vakantie, besef ik me zo mijn rijkdom. Gewoon in Friesland gebleven. Gewoon een ouder type zeiljachtje. Gewoon een paar weken weg. Gewoon vrienden om dingen mee te delen. Gewoon met z’n tweetjes. Gewoon een hele boot voor ons alleen. Gewoon een hapje en/of borrel halen aan de wal. Gewoon genieten van Hollands zomer weer. Gewoon vertrouwd. Gewoon het vaste ritueel. . .
Zo gewoon is dat dus allemaal niet. Dat te beseffen raakt mij. Mijn kids houden me zo een spiegel voor. Een spiegel waarin ik ook een Rebecca herken. . .
Ik hou van tradities. Elk jaar gewoon naar het eiland. Binnen de orde hebben we veel tradities. We noemen dat ritualen. En in die ritualen zitten veel herhalingen. Het is vertrouwd en geeft mij rust. Mensen houden daar van. Ìk hou daar van. Hoewel ik ook vind dat ik flexibel en onconventioneel ben hoor. Ik ga immers toch maar mooi alleen zonder manlief elk jaar kamperen.
Ritualen hebben een belangrijke plaats in onze loge, ze helpen om ons thuis te voelen bij elkaar, ze helpen om ons open te stellen voor elkaar in ontmoeting, verbinding en zusterschap. Ritualen helpen om emoties te verwerken, verdriet een plek te geven, om op het goede moment de goede dingen te doen en te zeggen.
En inderdaad. Herhalingen en vertrouwde handelingen kunnen “vet saai” worden. Maar elk voordeel ‘heb se’ nadeel en visa versa. Laat dat nou juist ook de momenten zijn dat je weg kunt dromen, in jezelf kunt keren. In de verte gestuurd door muziek of tekst. En zonder interrupties van (klein)kids, werk, huishouden, telefoontjes of appjes. Als de loge een beetje moderner zou zijn zouden ze het misschien wel MINDFULL noemen ;-)
Ik hou van ontmoetingen. En van diversiteit van mensen. Ik verbind me snel. Om je verbonden te voelen moet je iets samen delen, iets gemeen hebben. Noem het spiegelen, noem het ‘bonding’; ik weet dat ikzelf geneigd ben gauw de overeenkomsten te zoeken binnen de diversiteit van mensen om me heen.       Zo ook binnen onze zuster & zusjeskring. Wij zijn heel verschillende vrouwen; erudiet of vakgeschoold, huisvrouw of carrièretijger, Oma of Mem, doeners en denkers in alle soorten, kleuren en maten. Wat we gemeen hebben is behoefte aan persoonlijke groei en een besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarvoor zijn die verschillen juist een must. Zeg nou zelf; alleen maar met zijn allen meikevers redden, meikevers verhuizen, meikevers praat. . . . dat moet je niet willen; SAAI! Juist onze verschillende pluimage maakt ons rijk.
Dat brengt me bij rijkdom. Niet in de zin van kapitaal of geld. Alhoewel? Een klein beetje heeft het ook met geld te maken. Mijn verschillende vriendschappen, en NEE dat hoeven niet persé ook de vrienden van manlief te zijn, brengen zoveel verschillen aan kennis & inzichten mee. Er wordt zo veel gedeeld. En hoe meer je met een ander deelt, hoe meer verbinding je voelt. Delen van zorg, delen van liefde, delen van taken, delen van verdriet, delen van kennis en soms ook delen van middelen.
Het is een groot goed uit die bron te mogen putten. Maar ook die bron te mogen voeden. Allen op onze eigen/eigenwijze wijze, want delen met elkaar kan alleen als er sprake is van verbondenheid. En natuurlijk voel je je met de een meer verbonden dan met de ander. Dat mag hoor, dat is net als met echte zussen & zusjes.
Toch is zusterschap meer. Zussen/familie heb je, voor zusterschap kies je! De naam is wellicht wat gedateerd en doet aan verpleging denken. Niet zo gek eigenlijk. Zusterschap zegt ook iets over verantwoordelijkheid nemen voor elkaar, een verbond vormen met elkaar. Zusterschap is ‘krijgen en geven, geven en krijgen’. En dat zit hem niet in de grote gebaren hoor. Dat kan al gaan om een autoritje naar Walibi, een kaartje voor jullie eigen Ome Jan, een warme knuffel  èn soms ‘gewoon’ alleen maar een luisterend oor.
Zorg voor anderen zoals je voor jezelf zou wensen.
Voor mij is dit zusterschap binnen de loge. En lijkt het nu wellicht heel veel ‘gedoe’? Naast (puber)kids, drukke baan of wat dan ook. Dat valt mee hoor. Want ondanks de vele grijze koppies hier leven we wel in het NU. En is er dus begrip voor zussen/zusjes die het druk-druk-druk hebben. Juist die druk-druk-drukke zusjes zou ik willen zeggen; Join the club, gun jezelf deze verrijking!
Straks in de na-zit beneden mogen jullie nog vragen stellen en krijgt u nog veel meer informatie over onze loge, over onze gebruiken, onze ritualen, ons doen en laten.
Lean on me, dan leun ik op jullie. . . . 

Muziek: Lean On Me - Bill Withers
Sj.F 2017
icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl