Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

lezing jacob kuiper extreem weer 800

Op vrijdag 18 januari om 20:00 uur bent u van harte welkom in het Odd Fellowhuis aan de Herenwal 10 bij de lezing van Jacob Kuiper over extreem weer in de 21e eeuw.

 

Extreem weer

Het lijkt tegenwoordig wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald. De afgelopen decennia kenmerken zich door veel extremen in het weer. Soms zijn het records in winterse zin. Begin januari 2016 legde ijzel het openbare leven in het noorden plat. Het deed denken aan de ijzel in maart 1987. De sneeuw in maart 2005 werd voor de drie noordelijke provincies ook een unicum, maar was weer niet te vergelijken met de sneeuwstorm die in ‘79 het noorden in zijn greep hield. Steeds vaker echter breken we records op het terrein van warmte en veel neerslag. We gaan de laatste 20 jaren dus maar eens nader onder de loep nemen. Elders op de wereld zijn het de orkanen die steeds meer de nieuwsberichten halen. In 2017 verwoestte hurricane Irma het eiland Sint Maarten. Een jaar later richtten Florence en Michael een ravage aan de Verenigde Staten. Ook op de Filippijnen en in Japan was het vele malen raak. Leidt de klimaatverandering tot zwaardere orkanen of zagen we ze vroeger ook wel zo huishouden. In deze presentatie gaan we het nader bekijken.

Jacob Kuiper

Jacob Kuiper (1956) was al op jonge leeftijd gefascineerd door alles wat er aan de hemel te zien was. De Apolloreizen naar de maan leverden een extra zetje om hem zijn hobby's niet meer te ontnemen. Ruimtevaart en weer- en sterrenkunde zijn z'n grote liefhebberijen. Een ervan, het weer, is sinds 1978 ook zijn dagelijks werk geworden. Op het KNMI in De Bilt werkt hij als luchtvaartmeteoroloog. Het schrijven over en het fotograferen van deze drie interessegebieden, heeft al meerdere boeken, vele tijdschriftartikelen en een groot aantal lezingen opgeleverd (www.weerboek.nl). Daarnaast is hij een groot liefhebber van tuinieren en het reizen naar verre streken als daar bijvoorbeeld bijzondere dingen gebeuren, zoals een zonsverduistering of extreme weergebeurtenissen. Binnen de sterrenkundige wereld is hij lid van het landelijk bestuur van de KNVWS

Lezingen in januari 2019 bij de Odd Fellows Heerenveen

AZ organiseert in januari 2019 drie heel verschillende lezingen in de hoop dat er voor iedereen een aansprekend onderwerp bijzit. Inloop: vanaf een half uur voor aanvang. De kosten bedragen € 10,00 per lezing of drie lezingen voor € 25,00, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Iedereen is welkom, ook niet logeleden. We hopen op een grote opkomst. De extra opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel in het kader van het jubileumjaar. Aanmelden voor de lezingen kan via de opgavelijsten die in de loge aanwezig zijn en bij Hilda Vis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl