Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

filosofisch cafe

Sinds het seizoen 2014 - 2015 wordt er in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen van tijd tot tijd een Filosofisch Café georganiseerd. Na een lezing over een filosofisch onderwerp volgt na de pauze een discussie. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en zijn om 22.00 afgelopen. De bijeenkomsten zijn zowel voor leden als voor niet-leden.

De bijeenkomsten voor het seizoen 2015 - 2016 zijn gepland op

  • 14 oktober 2015 (Pieter Boele van Hensbroek)
  • 9 december 2015 (Frits Meijering)
  • 10 februari 2016 (Ronald Hünnemann) en
  • 13 april 2016 (Stine Jensen)

Op 14 oktober beginnen we met een lezing van

dr. Pieter Boele van Hensbroek.

Hij zal spreken over

Globalisering als uitdaging aan de filosofie

De Europese filosofische traditie heeft altijd gedaan alsof zij de enige op de wereld is. In de huidige tijd van globalisering is deze houding echter niet meer vanzelfsprekend. Andere werelddelen worden machtiger en eisen respect op voor hun eigen intellectuele tradities. Wat schept dat voor situatie? Hoe moeten we ons filosofisch oriënteren in een globaliserende wereld? De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellow-huis aan de Herenwal 10 in Heerenveen op woensdag 14 oktober a.s. om 20.00 uur. 

Dr. Boele van Hensbroek is universitair docent Wijsbegeerte Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in Afrikaanse filosofie, niet westers politiek denken.

Vanwege de beperkte ruimte is er een maximaal aantal deelnemers. U dient zich daarom per mail aan te melden via:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

U ontvangt dan nader bericht of er nog voldoende plaats is.

Entree is € 6,50 incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.

De werkgroep Filosofisch Café Heerenveen bestaat uit: Jan Hoogland (Heerenveen 0513 633940), Reg Leenes (Oudehorne), Rita Sinnema (Joure), Paul Tiggeler (Grou), Arie Westmaas (Heerenveen) en Janny Zwier (Joure). Initiatiefnemer en drijvende kracht achter de eerste filosofische café's was Adry de Jong (1943-2015)

 

Daarnaast organiseren we -bij voldoende belangstelling- in januari en februari 2016 een korte cursus Filosofie over Spinoza. De curus zal gegeven worden door de heer J.W.M. Kloppenburg MA (1951), als filosoof afgestudeerd aan de RU in Groningen.

 

Drie colleges over Spinoza, de filosoof van de blijheid

Georganiseerd door het Filosofisch Café Heerenveen

Er is in onze tijd een ware heropleving van de belangstelling voor de zeventiende-eeuwse Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza. Niet alleen binnen de academische filosofie, juist vooral daarbuiten.

Spinoza is opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Zijn naam duikt geregeld op in de media, in politieke discussies, in debatten over de verhouding godsdienst en politiek, over tolerantie en vrijheid van denken. Daarnaast is zijn werk van betekenis voor het denken over emoties en de praktische of levenskunstfilosofie.

Zijn uitgangspunt van de identiteit van lichaam en geest heeft verregaande consequenties voor klassieke filosofische thema's als de vrije wil, het al of niet bestaan van het kwaad en de relatie van wijsheid en geluk.

De colleges willen vooral het actuele belang laten zien van Spinoza's denken, dat in veel opzichten tegendraads is en waarmee iedereen zijn/haar voordeel kan doen. Spinoza toont de weg van onmacht naar macht, van trieste passies naar vreugde en geluk, van lijden naar leiden. Terecht wordt Spinoza de filosoof van de blijheid genoemd.

 

Over de docent: J.(Sjaak) W.M. Kloppenburg MA (1951) is afgestudeerd filosoof aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2011

Cursusgegevens:

Maandagavond 11 januari 2016: thema ‘op zoek naar begrip van God’

Maandagavond 18 januari 2016: thema ‘aard en oorsprong van de emoties’

Maandagavond 1 februari 2016: thema ‘de menselijke vrijheid’

Tijden: 20.00 tot 22.00 uur, met koffie/thee pauze

Aantal cursisten: minimaal 12,maximaal 20

Locatie: Odd Fellowhuis, Herenwal 10, 8441 AZ Heerenveen  

Kosten: € 30,00 voor drie colleges, uiterlijk te betalen voor 4 januari 2016 op rekeningnummer NL13 RABO 0126373361 t.n.v. Paul Tiggeler o.v.v. colleges Spinoza. De betaling is tevens uw inschrijving voor de colleges.

Koffie/thee zijn in de toegangsprijs inbegrepen.

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl