Welkom bij de Odd Fellows Heerenveen vriendschap liefde waarheid

odd fellows schakel mensen header

filosofisch cafe

Maandagavond 8 december 2014 om 20:00 (inloop vanaf 19:30) bent u van harte welkom bij het 2e Filosofisch Café aan de Herenwal 10 in Heerenveen!

De inleider deze avond is Tryntsje de Boer MA, cultuurwetenschapper / filosoof. Het onderwerp is "Hannah Arendt en het mens-zijn"

Hannah Arendt (1906-1975) was een Duitse filosofe met joodse wortels. Zij studeerde theologie en filosofie en kwam in aanraking met het antisemitisme. Toen Hitler de macht greep, verloor ze het vertrouwen in haar vaderland en vluchtte naar de VS. Vanaf de jaren vijftig schreef ze filosofische boeken. Een vraag die Arendt zich stelde, ging over het mens-zijn. Een vraag ook nu nog actueel.

In tijden van crises voelen we ons beperkt in onze vrijheid. Terwijl we ons graag laten voorstaan op onze vrijheid. Want vrijheid betekent toch dat alles moet kunnen? Arendt ziet vrijheid als basis voor macht en vergeving. Wij geven macht vaak een negatieve klank. Arendt legt de nadruk op het positieve aspect. Wij noemen vergeven en vergeten vaak in één adem. Arendt wijst op een betekenis los van elkaar.

Hannah Arendt laat ons anders naar onze omgeving kijken. Zij geeft vrijheid, macht en vergeving betekenis in de relatie tussen mensen onderling. Vrijheid, macht en vergeving liggen aan de basis van het mens-zijn.

Tryntsje de Boer woont in Joure. Zij behaalde haar Master Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Daarnaast volgde ze een postdoctorale opleiding ‘Filosofie in de praktijk’ bij het ISVW in Leusden.

(Dr. Miriam van Reijen uit Breda die eerder deze avond zou spreken is door omstandigheden verschoven naar 11 februari 2015. Voor haar in de plaats komt dus Tryntsje de Boer MA uit Joure.)

U kunt zich via mail of telefonisch aanmelden bij:

  • Jan Hooglan, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0513-633940
  • Adry de Jong, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0513-626281

Entree is € 6,50 incl. koffie / thee. Te voldoen in de zaal. Pinnen is helaas niet mogelijk.

 

De volgende lezing staat gepland op woensdagavond 11 februari 2015. Dr. Mirjam van Reijen zal dan spreken over Spinoza, met als onderwerp "Spinoza's actualiteit en de relevantie van zijn filosofie voor het dagelijkse leven"

In de lezing van Dr. Miriam van Reijen komen twee thema's uit de filosofie van Benedictus de Spinoza (1632-1677) aan de orde, die wellicht nu nog actueler zijn dan in zijn tijd. Spinoza gaat zowel in zijn wijsgerige antropologie als in zijn politieke filosofie uit van de mens zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn. Of zoals we zouden willen dat hij was. Dat heeft praktische gevolgen voor het alledaagse leven, zowel persoonlijk als maatschappelijk.

De mens is voor de realist en naturalist Spinoza geen rationeel wezen. Maar een passioneel wezen.
De geest is gewillig, maar het vlees is sterk(er). De rede vermag niets tegenover de passies, tenzij ze zelf tot passie wordt, stelt hij dan ook in zijn Ethica. Toch ziet Spinoza een mogelijkheid om van de slavernij van de passies (lijden) te komen tot een gelukkig leven (leiden) vanuit de rede. Zijn filosofie is in essentie een 'moderne' motivatietheorie: Hoe word je van een extrinsiek gemotiveerde lijder een intrinsiek gedreven leider? In Spinoza's politieke filosofie staan democratie en vrijheid van meningsuiting centraal. Over dat laatste heeft Spinoza een radicale mening. Hij stelt geen enkele grens aan de vrijheid van denken, spreken en publiceren en heeft ook een verrassend standpunt over het zogenaamde 'recht' om te kwetsen en beledigen.

Miriam van Reijen studeerde filosofie en sociologie in Nijmegen en woont in Breda. In lezingen, cursussen en workshops laat zij zien hoe met name de Stoïcijnse filosofie en Spinoza's filosofie praktisch toepasbaar zijn in het dagelijkse leven.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De werkgroep Filosofisch Café Heerenveen bestaat uit: Ir. Jan Hoogland (Heerenveen), Adry de Jong (Heerenveen), drs. Reg Leenes (Oudehorne), Rita Sinnema (Joure), drs. Paul Tiggeler (Grou), Ir. Arie Westmaas (Heerenveen) en Janny Zwier (Joure)

 

icon

Odd Fellows Heerenveen |  Herenwal 10 | 8441 AZ HEERENVEEN | Friesland

(c) 2019 Odd Fellows Heerenveen, realisatie website: Noordoost.nl