Hunneman2

Op woensdag 13 december 2023 om 20:00 heeft het Filosofisch café Heerenveen Ronald Hünneman als gastspreker.

Plaats: Odd Fellowhuis aan de Herenwal 10 in Heerenveen.

 

Van alle wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden, is die van de seksrobot filosofisch gezien het meest interessant. Al tienduizenden jaren maken mensen gebruik van seksueel genotsverhogende en bevrediging schenkende technologieën. Archeologen hebben dildo's opgegraven die zo'n dertigduizend jaar oud zijn. Van recenter datum zijn de Griekse mythologische verhalen over Laodamia en Pygmalion die verliefd werden op én de liefde bedreven met een beeldhouwwerk. Ook op foto's en tekeningen uit de negentiende eeuw is te zien dat het gebruik van technologische hulpmiddelen beslist geen recente uitvinding is, al kan niet worden ontkend dat de komst van trillende elektrische apparaten in de twintigste eeuw voor een ware revolutie heeft gezorgd.

De volgende grote stap voorwaarts, de komst van computers en kunstmatige intelligentie, lijkt  de wensdromen van Laodamia en Pygmalion akelig dichtbij te brengen: een seksrobot die in weinig tot niet meer te onderscheiden is van een menselijke partner.

Bij dit idee likken filosofen hun wijsgerige vingers af. Enerzijds omdat lastige vragen over menselijk functioneren moeten worden beantwoord. Hoe zit (seksueel verleidende) interactie tussen mensen precies in elkaar? Wat moet een robot kunnen om de wensen van de bezitter te bevredigen? Welke materialen moeten worden gebruikt? Welke rol speelt taal, gezichtsuitdrukking, beweging? Enzovoort. Een schaakcomputer programmeren is kinderspel in vergelijking met een seksrobot.

Daarnaast doemen nu al ethische vragen op. Waar kunnen deze robots worden gebruikt? In de verpleeghuiszorg? In gevangenissen? TBS-klinieken? Wie kunnen en mogen ze gebruiken? Eenzame mensen? Mensen die eens vreemd willen gaan? Kun je trouwens wel vreemdgaan met een seksrobot? Enzovoort. Enzovoort.

Kortom, er valt zoveel geld te verdienen met seksrobots dat hun komst commercieel gezien onafwendbaar is. Tegelijkertijd biedt hun komst spannende mogelijkheden om oude, prangende filosofische vragen opnieuw, vanuit een ander perspectief, te doordenken. Filosofen stropen hun mouwen op.

Ronald Hünneman is theatermaker en docent filosofie & kunstwetenschappen, aan universiteiten, volwassenenonderwijs en seniorenacademie. Hij ziet het als zijn taak als filosoof om mensen uit te dagen om hun geliefde stokpaarden te betwijfelen, zodat ze nieuwe denkwegen zien of zelfs in kunnen slaan.

Heb je belangstelling om bij deze lezing aanwezig te zijn?

 

Geef je dan op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder de vermelding: lezing 13 december 2023

Graag ook het aantal personen vermelden.