logo odd fellows heerenvdeen

Thijs Ringelberg

Op woensdag 11 oktober 2023 om 20:00 uur heeft het Filosofisch café Heerenveen Thijs Ringelberg als gastspreker.

 

Plaats: Odd Fellowhuis aan de Herenwal 10 in Heerenveen

 

Elvis leeft nog, Australië bestaat niet, en Rutte is een hagedis: complottheorieën zijn van alle tijden. Maar meer dan normaal hebben ze de laatste jaren een merkbare invloed op ons alledaagse leven. Allerhande theorieën over het coronavirus of de geheimzinnige klokkenluider Q bereiken ons via de politiek, de media, of zelfs onze eigen familie- en vriendenkring. Is dit een probleem? En zo ja, waar zit dit probleem precies: in de theorieën zelf, de mensen die deze theorieën aanhangen, of ergens anders? Een filosofische analyse van complottheorieën levert verrassende inzichten op die ons helpen om te gaan met dit vervreemdende maar razend interessante fenomeen.  

 

Biografie: Na een studie wiskunde en filosofie in Utrecht is Thijs Ringelberg (1996) nu promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onderzoek doet binnen de sociale kennisleer: een relatief jong onderzoeksgebied dat filosofie combineert met inzichten uit de gedragswetenschappen en computermodellen gebruikt om inzichtelijk te maken hoe denkbeelden zich verspreiden door de samenleving. Naast filosofie heeft Thijs ook een voorliefde voor de podiumkunsten: zo werkte hij jarenlang als goochelaar en schreef, regisseerde, en speelde hij in meerdere toneelstukken. In "Wat is er mis met complottheorieën" balt hij deze beide talenten samen om de nieuwste filosofische inzichten in de mechanieken achter complottheorieën over te brengen aan een breder publiek.

Heb je belangstelling om bij deze lezing aanwezig te zijn?

 

Geef je dan op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder de vermelding: lezing 10 oktober 2023

Graag ook het aantal personen vermelden.